172
post-template-default,single,single-post,postid-172,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.1,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Papirstørrelser – Internasjonal Standard

*A-systemet: Er det en ren tilfeldighet at man har valgt akkurat 210 x 297 mm som standard papirformat?

A-FORMATER-illustrert

Last ned oversikten her

A-systemet for papirstørrelser er en tysk oppfinnelse som ble internasjonal standard i 1930. Det blir brukt i hele Europa og det meste av verden, men ikke i USA. Systemet er basert på at forholdet mellom et papirs bredde og høyde er 1:kvadratroten av 2.

Ved akkurat det størrelsesforholdet vil papirets form fortsette å være den samme når det brettes på midten. A0- papir er definert som et ark med et areal på 1 m2. Med det gitte forholdet mellom sidene blir formatet 841 x 1189 mm. De mindre størrelsene fås ved alltid å halvere papiret. Bretter man et A0-papir på midten, får man A1. Bretter man A1 sammen, får man A2 og så videre, til man får A4-formatet. 16 A4-sider vil med andre ord fylle 1 kvadratmeter hvis man legger dem ved siden av hverandre. Fra A4 kan man gå videre til A5, 6, 7 og 8, der A-serien vanligvis stopper.

De forskjellige papirtypene er ofte også kvalifisert med en vektbetegnelse som sier noe om tykkelsen på papiret. Verdien forteller hva en kvadratmeter, eller et A0-ark, av det gjeldende papiret veier. Den mest brukte vekten for skrive- og kopipapir er ca. 80 gram.

Kilde: Trenge.no